“b l o G a s t e s i”



“b l o G a s t e s i”

10 Aralık 2008 Çarşamba

A.R.O.G - BirYontmaTaşFilmi



Ne zamandır merakla bekliyorduk acaba devamı nasıl olacak G.O.R.A'nın diye...
Merakımız gitti şükür.
Fakat beklediğimiz gibi bir film miydi?
İnsanların sinema salonları önünde sıraya girdiğine, beklediğine değdi mi?

***

Ben filmleri ilk sahneleriyle değerlendiririm. Aslında şöyle ki; bana göre bir film, iyi olup olmadığını ilk sahnesinden belli eder. Bu benim gözlemlediğim bir şey ve bugüne kadar da pek yanılmadım.

AROG da açılışıyla beni tatmin etti açıkçası. Daha ilk sahneden bizi kavrayıverdi. Korkmayın filmden önemli sahneleri anlatıp tadınızı kaçırmak niyetinde değilim. Ama kafanızda fikir oluşturması açısından bazı konulara değinmek istiyorum...

***

En baştaki sorulara toptan cevap vermem gerekirse: DEĞDİ
Hemen belirtmem gerekir ki, bu benim görüşüm. Bazı kişiler GORA'daki etkinin olmadığını, onun yanında sönük kaldığını söylemekteler. Belki GORA kadar etkili değil, evet; ama bir çok yönden etkili bir film olduğunu söyleyebilirim.

Bir filmi ne açıdan eleştirdiğimize de bağlı aslında. Halk için yapılan bir film mi; yoksa sanat için mi...AROG tam bir gişe filmi bunu belirtelim. Gişe filmi ne demek? Gişe filmi, daha çok halkın beğenisine hitap eden, halkın zevklerine uygun, yüksek gişe beklentisiyle yapılan film. AROG bu yaptığımız tanıma tıpatıp uyuyor. Eleştirenlerin beklentisi ne yöndeydi buna da bakmak lazım işte. AROG' da yapılmak istenen buydu ve başarılı olundu. (AROG ilk gün rekoru kırdı. Toplamda rekor kırar mı, bekleyip göreceğiz.)

***

Biraz filmden bahsedersek...

Fragmanlardan da izlediğiniz gibi, Arif kenidini bir anda Yontma Taş Devrinde buluveriyor. Nasıl olduğunu izleyince görürsünüz. İşin en komik yanı Arif'in her ortama ayak uydurma becerisi. İlk filmde de uzaya şıp diye ayak uydurmuş; bununla kalmayıp uzaydan kız kaçırmıştı.(Cekuuu)

Aslında olay gene Ceku'yla bağlantılı. Tam bir sevgi adamı olan Arif ne yapıyorsa Ceku'su için yapıyor. İlk filmde Ceku'ya aşık olan Logar da var gene. Fakat biraz daha farklı.

Film baştan sona güzel esprilerle örülü. Ayrıntılar daha bir güldürüyor insanı. Cem Yılmaz'ın "Bu filme dekoderle gelin" lafı boşa değilmiş. Dediği gibi küfürü minumuma indirmiş. İndiriceğim derken de filmin gazı mı kaçmış, takdir sizlerin artık.

Fragmanlarda da geçen ve benim en çok hoşuma giden esprilerden biri:

-Bir haftada cilalı taş, bir ayda yeni çağ, bu hızla bir aya kalmaz Fransız Devrimine kadar gideriz...

Espri demişken, gene yapılan yorumlarda espri olarak GORA'ya göre zayıf kaldığı iddia ediliyor. Belki doğru belki yanlış. Ama hangi filmde daha çok güldün derseniz inanın cevap veremem. Bence ikisi de oldukça komikti. Ya da şöyle demem en doğrusu sanırım. GORA gerçekten çok komik bir filmdi. Bu daha çok eğlenceliydi. Bayram günü ya da bir Pazar günü ailecek gidilebilecek enteresan, zevkli bir film. Sözün özü verdiğiniz paraya değer.

Alın yanınıza eşinizi, dostunuzu, sıraya girmeye üşenmeyin ve kendiniz görün filmi. Filmden çıkarken içimden şöyle dediğimi hatırlıyorum. Onunla bitirelim ve gidelim...

"Cem Yılmaz iyiki varsın ve sen bu ülkeye daha lazımsın..."

İyi Bayramlar...


3 Farklı Fikir Daha:

Meliha Tila Sadık 14 Aralık 2008 00:02  

İki filmi de izlemiş olduğun için bir şey sormak istiyorum. "Türkiye'de nihayet doğru dürüst bilimkurgu sineması" gibi büyük hayalleri yakıştırdığım fakat umduğumun binde birini bulamadığım GORA filmini izlemiş ve reklamdan başka bir şey görmeyi başaramamış biri olarak, acaba AROG'u izlemeli miyim? GORA gibi değil deniyormuş ya, bu benim için güzel bir şey! Cem Yılmaz çekti, g-o-r-a harflerinden oluşuyor diye de fazla önyargılı olmak istemiyorum.

Emre C. 14 Aralık 2008 13:04  

Güzel soru...
Aslında haklısın GORA tam da beklediğimiz gibi değildi. Yıllarca reklamı yapılmış, fakat sunulan ürün tam da izleyiciyi tatmin etmemişti. Ama şöyle düşünmeni isterim. Nasıl ki batıda ilk bilim kurgu filmleri "komik" denecek kadar kötüyse; istisnalar hariç, bizde de ilk filmlerin böyle olması beklenebilir. Diyebilirsin ki; şimdiki teknoloji ile kıyaslanamaz batının ilk filmlerinin çekildiği zaman ama, ne de olsa bu alanda yeniyiz. Hatırlarsan ilk korku filmi denemelerini. Okul, Büyü v.s... Onlar da tam bir felaketti ama giderek gelişiyor. Aslında GORA o kadar kötü de sayılmazdı bence. Açılış için iyi bir filmdi bile denebilir. Kötüler olmadan iyilerin yolu açılmaz. Bence AROG'u kesinlikle izlemelisin eğer benim gibi sinema delisiysen. Mesele iyi ya da kötü olması da değil.(ama GORA'dan iyi sayılmaz bunu da bil) Bu filmler bence Türk Sinemasının yapı taşları. Şimdi tam istediğimiz gibi olmayabilir ama güzel filmlere yol açtığı da yadsınamaz. Sevgi+saygılarımla..

Meliha Tila Sadık 14 Aralık 2008 15:53  

Filmi kendi içinde, bir "ilk" olarak değerlendirmek hiç aklıma gelmemişti. Arog'u da görmem şart oldu şimdi. Açıklayıcı cevabın için teşekkür ederim.

Yorum Gönder

“b l o G a s t e s i” A r s i v i

“b l o G a s t e s i” A n k e t l e r i

Sitemizi Nasıl Buldunuz ?

Aşağıdakilerden Hangisi Sizin Siyasi Görüşünüze En Yakın Olandır?

Kategoriler

Türkiye İç Siyaseti ve Tarihi

Türkiye Dış Siyaseti ve Tarihi

Dünya Siyaseti ve Tarihi

Yaşam / Yaşamsal Tarih

Düşündüren Kareler

Kültür / Sanat / Müzik

Edebiyat / Deneme / Şiir

Felsefe / Düşün Dünyası

Kategoriler

Bilim / Teknoloji / Bilgisayar

Sağlık / Doğa / Fen Bilimleri

Olay Yeri İnceleme

Spor

Mizah

Sayfamızı Firefox Veya Chrome İle Görüntülemenizi Tavsiye Ediyoruz

Sayfamızı Firefox Veya Chrome İle Görüntülemenizi Tavsiye Ediyoruz

Son bloGastesi Yazıları

Yazılara Yapılan Son Yorumlar

Bu sitenin bütün hakları mahfuzdur.

Bu sitede yayınlanan tüm yazınsal içerik ve fotoğraflar, telif hakkı sahibinden önceden yazılı izin almadan hiçbir şekilde

yayınlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, herhangi bir şekilde elektronik yolla gönderilemez.

Bu site Creative Commons Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 3.0 Unported License' ı ve

CopyScape Web Site Content Copyrights Protection ile korunmaktadır.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Page copy protected against web site content infringement by Copyscape
Creative Commons License Creative Commons License Creative Commons License Creative Commons License Creative Commons License

   [bloGastesi.blogspot.com] © 2008 ® bloGastesi™

Sayfa Başına Çıkmak İçinTıklayınız